markkujhhamalainen Kyyti on kylmää

Miksei vanhemmat välitä jälkikasvunsa tulevaisuudesta

Itselläni ei ole lapsia, en selitä syitä sen enempää kuin että yksi syy on se että katson olevani liian lempeä, sekä geeniperimältäni liian heikko taistelemaan tulevaisuuden olosuhteissa, en ole halunnut siirtää näitä ominaisuuksia eteenpäin.

Olen kirjoittanut paljon sekä velasta, sekä siitä että tulevaisuudessa työttömyys tulee ilman muuta kasvamaan sitä enemmän mitä enemmän teknologia kehittyy.

Tokihan on selvää että kaikille riittäisi kaikkea perustarpeisiin, mutta kun ei näytä siltä että se on suunta johon halutaan mennä.

Suunta näyttää olevan kapitalismin kiristyminen, entistä kovempaan omistamisen arvostukseen.

Näyttää myös ikävästi siltä että nykyiset suuret ikäluokat jotka ovat saaneet kaikki mitä ihminen tarvitsee, köllöttelevät nyt yltäkylläisyydessä lintukodossaan, eivätkä halua suoda ajatustakaan sille miten maailma on muutuunut ja miten se muuttuu kaiken aikaa.

Kun vielä joku aika sitten 82 ihmistä omisti saman kuin 3,5 miljardia köyhintä, se luku muuttui nopeasti siihen että 62 ihmistä omisti saman kuin se köyhin osapuoli.

Kapitalismin lait etenee, nyt 8 ihmistä omistaa saman kuin tuo köyhin puolikas.

Valtiovelastamme aina joskus jaksetaan jauhaa, siitä että me pienet kansalaiset olemme vastuuttomia....

Ei, vaikka poliitikkomme miten meitä syyllistävät, niin valtiovelkamme ei ole riippuvainen siitä miten me pienet kansalaiset olemme ja täällä elämme, tämä systeemi kasvattaa sitä velkaa ihan itsestään, omien sääntöjensä mukaan.

Miksei tämän päivän isät, äidit, isovanhemmat ,ole yhtään kiinnostuneita siitä millaisen maailman jälkipolvilleen jättävät?

Kuulemma viimeisessä maailmansodassakin, kun keskitysleirien ruumissavut nousivat ja löyhkäsivät ihmisten neniin, ihmiset viimeiseen asti keksivät tekosyitä että kaikki on hyvin.
Ihmismieli on sellainen, mutta onko se viisasta?

Kyllä me eläkeläiset täältä jotenkin pois päästään mutta ne lapset..... Joskus olin vähällä ettei itku tullut kun näin kaupan jonossa toivorikkaan lapsen riemuitsevan, mikähän on hänekin kohtalonsa tulevaisuudessa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

"Itselläni ei ole lapsia, en selitä syitä sen enempää kuin että yksi syy on se että katson olevani liian lempeä, sekä geeniperimältäni liian heikko taistelemaan tulevaisuuden olosuhteissa, en ole halunnut siirtää näitä ominaisuuksia eteenpäin."

Kun olit kolmikymppinen niin tuskin silloin olisit tilannettasi tuolla tavalla selittänyt - ehkä olisit, jonkinlain geenivirhe, kukaties?

"Miksei tämän päivän isät, äidit, isovanhemmat ,ole yhtään kiinnostuneita siitä millaisen maailman jälkipolvilleen jättävät?"

Jotkut, kuten minä, ovat siitä kiinnostunuita. Siksi lajittelen jätteeni tarkkaan ja kuljen paljon kävellen, polkupyörällä, ja julkisilla (junalla). Keittiökaapistani ei löydy riisiä vaan ohraa. Jääkaapissa ei yleensä ole juustoa. Joten kyllä minä ainakin välitän.

Jotkut meistä siis ovat paljonkin kiinnostuneita siitä minkälainen maailma jää lapsillemme asuttavaksi. Sitten on niitäkin jotka laittavat kaiken jätteen samaan kasaan ja painavat kiireessä kaasujalkaa kaiken uhalla.

Ei siis pidä liikaa yleistää! Enkä minä edes ole "hyvä ihminen".

Käyttäjän markkujhhamalainen kuva
Markku Hämäläinen

miten voi asioista puhua ellei yleistä? Miten voi yksilöidä jokaisen joka välittää, pois keskustelusta?

Tuosta mitä kerrot lajittelusta ja siitä mitä syö, niin esimerkiksi Pentti Linkola ei anna sille mitään arvoa, hänen mukaansa maailmaa ei voi pelastaa "pipertämisellä".

Mutta minä en puhu niinkään maapallon säilymisen puolesta, mistä ilman muuta myös olen huolissani, vaan tarkoitan paljon enemmän sitä mitenkä valta, omaisuuksien myötä, on yhä enemmän siirtynyt harvojen käsiin.

Elikkä onko niin että tavan keskiluokan "rahvas", ikäluokiltaan jotain 1925 - 1990, ei edes ymmärrä miten valta on maailmassa jakautunut?

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

"Elikkä onko niin että tavan keskiluokan "rahvas", ikäluokiltaan jotain 1925 - 1990, ei edes ymmärrä miten valta on maailmassa jakautunut?"

Ei ymmärrä tai ei halua ymmärtää, tieto lisää tuskaa. Kuvaamasi ilmiö on todella huolestuttava ja ihan ehdottomasti maailman suurimpia ongelmia. Suomessa omaisuus ei ole käsittääkseni jakautunut yhtä rajusti, ja se tulee pitää sellaisena jos olen oikeassa.

Suomi ei juurikaan pysty vaikuttamaan globaalin tilanteeseen millään lailla. Muutenkuin itkemällä asiasta globaalille medialle, jota tulisi tehdä. Politiikot sekä pankkiirit ovat se ongelma, ja niinkauan kuin pankkiirit omistavat politiikot niin mikään ei muutu.

Omassa mielessäni olen täysin varma että tähän olisi tullut muutos 2007 laman jälkeen jos pankit olisivat romahtaneet ja aiheuttaneet totaalisen maailmanlaajuisen kaaoksen, ehkä asiat olisivat muuttuneet parempaan suuntaan. Kunhan se kaaos olisi kärsitty pois, tai sitten kärsisimme siitä edelleen (luultavasti), mutta se olisi mielestäni ollut muutos jonka maailma olisi tarvinnut. Mielestäni historia osoittaa sen että todellisia muutoksia ei tapahdu ennenkuin se kaaos ja paska on päällä. Jos asiat eivät ole riittävän huonosti voidaan ajatella että "toivoa on", todellisuudessa maailman herrat varmistavat loputtomilla resursseillaan, että toivoa ei ole.

Itse olen nuori, ja olisin varmaankin nähnyt sen hypoteettisen "paremman" maailman, ymmärrän toki täysin myös vanhempaa sukupolvea jotka haluavat elellä rauhassa, sekä taloudellisessa turvassa elämänsän loppuun saakka.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Näen ongelman omalla tavallani... no jaa?

Suurin osa nykynuorista, ja etenkin enemmistönä olevista kaltaisistani "kääkistä" ovat sitä mieltä, että kaikki on nyt kohtuullisen hyvin. Kun mikään ei muutu niin tilanne tällaisena, ainakin likimain, säilyy.

Jotta huomenna tilanne olisi parempi niin asioita pitäisi muuttaa. Pitäisi toimia eri tavalla kuin nyt - tänään.

Mutta: jos nyt toimittaisiinkin eri tavalla niin mikä olisi lopputulos? Perempa, vaiko huononpi? Sitä kun emme tiedä niin siksi, ja juuri siksi, valtaapitävillä ei ole vielä nyt edes halua kokeilla.

Koska: koska tällä hetkellä suurin osa ainakin täällä Suomessa on "vanhoja kääkkiä". Vaan odotetaanpa sitä aikaa (n.20v.) kun kääkät ovat poissa, ja Suomessa on 20 mustaa miestä.

Käyttäjän ToniVoutilainen kuva
Toni Voutilainen

Kaikki on kyllä ihan hyvin, itseasiassa varmaan paremmin kuin koskaan historiassa. Tuskin kovin monessa paikassa ja ajassa ihminen on ollut yhtä "vapaa" ja hänestä on pidetty huolta samalla tavalla kuin lähihistoriassamme ja nyt. Historia myös osoittaa sen että ihmiskunnan kehitys ei todellakaan ole ollut pelkästään nousujohteista, ei ole siis mitään syytä olettaa että näin olisi varmasti tulevaisuudessa.

Se että kourallinen ihmisiä omistaa saman verran kuin puolet väestöstä ei ole mielestäni millään tavalla hyväksyttävää, enkä voi käsittää miten jotkut voivat näin ajatella. https://www.theguardian.com/global-development/201...

Polittiikkojen suurin huolenaihe on kuitenkin seuraavat vaalit sekä heidän tukijoidensan tarpeet, ainakin isossa maailmassa. Jotka nyt sattuvat olemaan juuri näitä maailmanherroja, mutta vaikka herroista päästäisiinkin eroon niin kyllä sinne korvaavat tulisivat. Ennenkuin tiede/teknologia eliminoi materiaaliset tarpeet niin luulen että herrat vaan vaihtuvat toisiin herroihin.

Schopenhauer sanoi osuvasti “Money is like sea-water: The more we drink the thirstier we become; and the same is true of fame.”

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #6

En ole samaa mieltä sitaattisi kanssa: näen asian pikemmin näin:
http://juhanivehmaskangas.puheenvuoro.uusisuomi.fi...

Toki: on se kiva kun on rahaa. Raha ei kuitenkaan ole välttämätöntä. Sometimes ;-)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Kyllä vanhemmat välittävät lapsista, välittäminen synnyttää huolta, joka johtaa selviytymisen tarpeeseen. Nykymaailmassa oma perse on kuitenkin se tärkein, jolloin tehdään idioottimaisia ratkaisuja nykyisen, kestämättämättömän olotilan säilyttäiseksi turvallisuudentunteen vuoksi. Ihmiset eivät pysähdy miettimään, koska kyse on pärjäämisestä ja kilpailusta vaikka se on kilpailu siitä, kuka kusee ja paskoo housuihinsa eniten.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

On mahdollisuus klikata: suosittele. Pitäisi olla myös: älä suosittele. Klikkaisin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Se olisikin hyvä ominaisuus. Pelkään vain, että se jäisi vain yhdeksi turhaksi tavaksi päteä netissä ja niin tuhlata ainutkertaista elämäänsä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #9

:-(

Totta, ja se ehkä jopa johtaisi siihen, että eniten miinuksia saanet puheet olisivat kuitenkin sitten listan kärjessä kaikkine kamaluuksineen.

Kuten tämä juttu:
http://henry.puheenvuoro.uusisuomi.fi/239846-pakol...

* * *

Joke joke

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #10

No, siinä idealistisessa tapauksessa, että Henryn juttuja alettaisiin lukea paljon nykyistä enemmän, voisi tuollainen paheksuntanappi toimia.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas Vastaus kommenttiin #11

Jotenkin hämärän mieleni syövereissä luulen, että siitä olisi enemmän hyötyä minulle. Kysymys kuuluu: mikä olisi se hyöty?

Toimituksen poiminnat